Hej!

marmor som plattor

Välkomna till vår blogg om husbygge och mycket, mycket mer! Vi kommer fortlöpande skriva här om olika tips trix och liknande. Målsättningen är att i framtiden vara ett självklart val för dig som planerar att bygga, renovera eller göra något annat ingrepp på ett hus.

I detta inlägg tänkte jag prata lite om bergarten marmor. Jag har under årens lopp fått många frågor om just marmor, vad det har för för/nackdelar och liknande. Något av det vanligaste sätt man använder marmor på är i form av marmor plattor. Med marmorplattor är det enkelt att lägga ett snyggt golv eller göra en fin bänkskiva.

Fördelar

Den allra största fördelen med marmor är såklart att den är så fantastiskt vacker! Trots att sten är ett dött material kan en marmorskiva stråla vackert, precis som om det hade varit fullt av liv. Något som många kanske inte vet om och som kan verka lite motsägelsefullt, är att desto vackrare och färg-varierande marmor är, desto mer ”förorenad” är den. Med detta menar jag att andra kemiska ämnen har tagit plats i bergartens kristallstruktur. Ren marmor är helt vit och ser även den bra ut, men de vackraste sorterna är ”förorenade”.

En av de vackraste och mest populära sorterna är Carraramarmor som ursprungligen kommer från Italien. Idag kan man dock få tag i billigare ”kopior” från Kina.

Nackdelar

En stor och ganska uppenbar nackdel är det mycket höga priset. Marmor är exklusivt och vill du ha det i ditt hem för du vara beredd att betala en större slant pengar.

En annan olycklig nackdel är att bergarten är ganska känslig för vissa klimat. Till exempel tål den inte vårt nordiska klimat så vidare bra. Därför är det ingen bra idé att ha sin gravsten eller fasad i marmor. Stenen lämpar sig helt enkelt bättre för användning inomhus. Till exempel som ett vackert golv.

Kommentarer